20 Maja, 2022

Prijava

Jasno je! Njih neće o nama ni ne razmišljaju : Prekinuti razgovori o Makedoniji i Albaniji

Brisel — Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Odluka je izostala usprkos cjelonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Sjeverna MAkedonija koja je čak pristala i na promjenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se “nagradi” pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovora, tvrdi da u obje zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji donijeti do kraja oktobra ali su razgovori do jutros bili bezuspješni.

Francuski predsjednik Emanuel Makron odbija prijem novih članica dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocjene Evropske komisije.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti