20 Maja, 2022

Prijava

Umjesto freelancerima porez naplatite Facebooku i Googleu !

Globalni tehnološki divovi poput Googlea, Facebooka i Applea trebali bi donijeti prihode u zemlje u kojima posluju, objavilo je rusko ministarstvo financija.

Ministarstvo predlaže izmjenu ruskog poreznog zakonodavstva kako bi vodeće multinacionalne tehnološke kompanije plaćale porez onim zemljama u kojima njihovi korisnici imaju prebivalište. Mjera bi omogućila izbjegavanje gubitka novca i učinila raspodjelu poreza pravednijom, navodi ministarstvo u nedavno objavljenom dokumentu o poreznim politikama za 2021.-2022.

Tehnički giganti trenutno koriste globalne porezne rupe plaćajući poreze onim zemljama u kojima je registrovano njihovo sjedište, obično birajući države s niskim porezom poput Irske. Zemlja je domaćin sjedištima velikih tehnoloških kompanija poput Googlea, Facebooka i Microsofta, gdje plaćaju 12,5 posto poreza na prihod.

Međutim, u Rusiji porez plaćaju samo lokalne podružnice tih kompanija. Rusija je 2017. godine uvela zakon koji traži od stranih kompanija plaćanje PDV-a za prodaju digitalnih usluga u toj zemlji.

Vodeće multinacionalne kompanije dugo su pod povećalom u Europi, posebno u Francuskoj, koja je donijela zakon koji oporezuje tehnološke divove, uključujući Google i Facebook. SAD nisu bile sretne zbog takve odluke Francuske, te su je nazvali “diskriminatornom i nerazumnom, te opterećujućom u vidu ograničenja trgovine sa Sjedinjenim Državama”

Izvor : logicno.com

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti