19 Maja, 2022

Prijava

“Robote, daj mi sake, suši i ispričaj dva, tri vica!” VIDEO

Pepper komunicira glasom i putem tableta. Predstavljen je prije četiri godine, a njegove usluge koriste banke, aerodromi, univerziteti, a koristi se i u ugostiteljstvu.

Iz kompanije Softbank Robotics najavljuju i da će njihov robot slijedeće godine dobiti novi posao. On će raditi u jednom kafiću koji će biti otvoren u Tokiju.

To neće biti potpuno “robotski” kafić, već bi roboti u njemu trebalo da rade zajedno sa ljudima. Oni će posluživati goste koji će u praksi moći da vide kako će izgledati budućnost u kojoj bi naša vrsta koegzistirala sa robotima:

“Cilj nam je da stvorimo prostor u kome se može osjetiti zajednički život ljudi sa robotima i uživati u evoluciji robota”, naveli su iz Softbank Roboticsa u najavi otvaranja kafića. Lokal će se zvati “Pepper Parlor”, a u njemu će se najviše prodavati vafle.

Pepperovi tvorci napominju da roboti neće raditi u njihovom kafiću da bi povećali efikasnost i zamijenili ljude, već da će Pepper donijeti nove mogućnosti usluživanja i “usrećiti ljude”.

Ne treba sumnjati da će se robot u novoj ulozi dobro snaći jer, osim što je dostupan na aerodromima, u bankama i slično, ima već iskustva i u konobarisanju.

Naime, u Budimpešti je početkom godine otvoren kafić u kojem Pepper služi goste, dok u kineskom Pica Hatu prima narudžbine gostiju.

Također, humanoidni robot se već nalazi i u brojnim domaćinstivama te, a kada je prije četiri godine počela njegova prodaja u Japanu, svih 1.000 komada – koliko je bilo dostupno, rasprodato je za manje od jednog minuta.


Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti