25 Maja, 2022

Prijava

Facebook između dobra i zla : Izbrisani nalozi neonacista!

Na društvenim mrežama Facebook i Instagram blokirani su nalozi za dvije talijanske neonacističke grupe i pojedinim njihovim članovima, jer su prekršili pravilo neširenja mržnje, saopštila je kompanija Facebook u čijem vlasništvu je i Instagram.

Members of Italian far-right political movement CasaPound march with flags near the Colosseum during a demonstration on May 21, 2016 in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE / AFP / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Blokirani su nalozi grupama Kazapaund i Forca Nova koje su zastupale krajnje desničarske ideologije, a koje su u Italiji pojačale svoje profile vodeći anti-migrantske kampanje. 

Ljudi i organizacije koje šire mržnju ili napadaju druge na osnovu toga ko su nemaju mjesto na Facebook-u i Instagram-u“, navela je kompanija Facebook. Lider grupe Kazapaund Simone di Stefano osudio je tu odluku rekavši da se radi o kršenju italijanskog zakona. 

Pljunuli su u lice demokratiji“, napisao je na Twitteru Di Stefano, čija je grupa na Facebooku imala 250.000 pratilaca. 

Prema njegovim riječima, osim profila grupe, ugašen mu je i privatni nalog na kome je imao 140.000 pratilaca. Sa druge strane lider grupe Forca nova Roberto Fjore rekao je da će ta grupa odgovoriti na taj potez uličnim protestima. 

Pristalice te dvije grupe jučer su protestovale ispred parlamenta zahtjevajući prijevremene izbore, a neki od njih su snimljeni kako podižu ruku i salutiraju na način na koji su to radili fašisti, odnosno nacisti.

Autor: Tanjug

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti