29 Maja, 2022

Prijava

Želite biti snažni : Uvozite hackere a ne oružje !

“Veliki mir” uspostavljen je u svijetu nakon poraza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, ali nekoliko stručnjaka vjeruje da prijetnja globalnim ratom nije nestala, naprotiv, bliža je nego ikad. I to ne bi bila masovna vojna intervencija ili nuklearne eksplozije…

Treći svjetski rat mogli bi da prouzrokuju hakeri, a njihovi sajbernapadi mogu da nanesu štetu uporedivu sa nuklearnim oružjem, kaže profesor informatike Džeremi Štraub sa Univerziteta Sjeverna Dakota.

“Za razliku od eksplozije nuklearne bombe, koje bi odmah ubile gotovo sve ljude na udaljenosti od 800 metara, smrtnost izazvana sajbernapadom bila bi sporija. Ljudi bi mogli umreti zbog nedostatka hrane, energije ili gasa ili u posljedicama saobraćajnih nesreća. To bi moglo uticati na šire područje i izazvalo bi brojne žrtve”, objasnio je stručnjak u članku za portal The Conversation.

Suđenja zbog sajbernapada već su organizovana širom sveta. Prije tri godine grupa hakera upala je u sistem kontrole uređaja za prečišćavanje vode i uspela da promjeni nivo hemijskih supstanci.

“Da su te promene ostale nezapažene, zločin bi doveo do trovanja, neupotrebljivih zaliha vode i nestašice”, objasnio je on.

U augustu 2017. godine hakeri su napali postrojenje za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji…

Kao da to nije dovoljno, Štraub naglašava da su hakeri već uspjeli da instaliraju zloćudni softver u sistemima za energiju i vodu u SAD, gdje trenutno “spava”, čekajući da bude aktiviran.

Prema Štraubu, nijedna zemlja svijeta neće koristiti svoje nuklearno oružje protiv druge koja ga također posjeduje zbog prijetnje da će biti napadnuta. Istovremeno, lako je sakriti izvor digitalnog upada, što se ne može reći o lansiranju rakete, kaže stručnjak.

“Moj cilj nije da umanjim razarajuće efekte nuklearnog napada. Umjesto toga, moj cilj je da pokažem da postoje neki nuklearni sistemi za kontrolu na međunarodnom nivou, dok za sajbernapade ne postoje”, naglašava on.

Rezultati analize, koju je citirao profesor, otkrili su da samo petina svih kompanija koje koriste računare za kontrolu industrijskih mašina u SAD nadgledaju svoju opremu kako bi otkrili potencijalne napade. Pored toga, u 40 posto napada koje su te kompanije uspjele da identifikuju hakeri su imali pristup njihovim sistemima duže od godinu dana, prenosi Sputnjik.

Prema Štraubovom mišljenju, najmanje četvrtina svih poslova u oblasti kibernetičke sigurnosti u SAD je trenutno upražnjena. Manjak kvalifikovanih stručnjaka ne omogućava rješavanje postojećih prijetnji, zaključuje on.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti