24 Maja, 2022

Prijava

YouTube uzimao podatke djece radi marketing targeta

YouTube će morati da plati nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti djece, jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja.

Ako nagodbu u sporu koji je povela američka Savezna trgovinska komisija protiv vlasnika YouTubea, kompanije Google, odobri ministarstvo pravosuđa, ona će biti najveća dosad u slučaju koji se tiče privatnosti djece.

Pritužbu protiv YouTubea podnijele grupe aktivista koje se bave problemima privatnosti tvrdeći da je platforma za postavljanje videomaterijala prekršila zakone kojima se štiti privatnost djece, prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja.

Službena objava o nagodbi trebalo bi da uslijedi ovog mjeseca, a uslijedila bi kao kulminacija nastojanja američkih regulatora da dokažu da Google nedovoljno štiti djecu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka preko platforme YouTube.

Grupe koje su Google prijavile smatraju da je, kako je navedeno, iznos nedopustivo mali s obzirom na veličinu i prihode te kompanije.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti