28 Maja, 2022

Prijava

Više od polovine stanovnika BiH koristi društvene mreže

Prema podacima Eurostat-a u Evropskoj uniji 56 posto osoba uzrasta od 16 do 74 godine koristilo je društvene mreže u 2018. godini.

socialmedia

Stopa korištenja društvenih mreža u EU-u stalno se povećava od početka prikupljanja podataka, s obzirom da je u 2011. godini zabilježeno 38 posto.

Pod korišćenjem društvenih mreža Eurostat uključuje aktivnosti kao što su kreiranje korisničkog profila, dijeljenje postova ili neki drugi doprinosi društvenim mrežama.

Među državama članicama EU-a stopa korištenja društvenih mreža bila je najviša u Danskoj (79 posto), ispred Belgije (73 posto), Švedske i Velike Britanije (70 posto). Situacija u BiH je prema Eurostat-u takva da je više od polovine (52 posto) građana BiH koristilo društvene mreža. Na suprotnom kraju liste, ovaj udio je bio ispod 50 posto u tri države članice: Francuskoj (42 posto), Italiji (46 posto) i Sloveniji (49 posto)..

Među mlađim osobama uzrasta od 16 do 24 godine, gotovo devet od deset osoba u EU koristilo je društvene mreže (88 posto). Ovaj udio se kretao od 77 posto u Francuskoj i 79 posto u Italiji do 97 posto u Češkoj, Danskoj i Hrvatskoj. Ni mladi u BiH ne zaostaju za svojim vršnjacima pa tako čak 94 posto njih je koristilo društvene mreže.

Među starijim osobama u dobi od 65 do 74 godine gotovo petina (19 posto) koristila je društvene mreže. Taj udio se kretao od 8 posto u Srbiji i Bugarskoj, 9 posto u Grčkoj do 46 posto u Danskoj.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti