20 Maja, 2022

Prijava

EU komisija o Zapadnom Balkanu : Nada posljednja umire !

Evropska unija ponovo je preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a Srbiji opet poručila da unaprijedi vladavinu prava i sredi odnose sa Kosovom.

balkan

Ništa novo na Zapadnom Balkanu – ovako bi mogli da se sažmu najnoviji izvještaji o napretku zemalja u regionu.

Evropska komisija ponovo je predložila otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Obje zemlje napredovale su u reformama, ali je pred njima i mnogo izazova, naveo je evropski komesar za proširenje Johanes Han, predstavljajući izvještaje pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

U izvještaju o Srbiji naglašava se da je neophodan napredak u vladavini prava i sređivanje odnosa s Kosovom. Od ovih pitanja zavisiti će „ritam pregovora o članstvu” Srbije u EU.

„U toj rečenici sažeta je politička poruka ovog izvještaja – ključno za napredak Srbije prema EU su unutrašnje reforme i dijalog Beograda i Prištine”, objašnjava Suzana Grubješić generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji za BBC .

Sjeverna Makedonija i Albanija: U junu odluka o datumu

Preporuka za davanje datuma za početak pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji je ponovljena, objašnjava Grubješić.

„Države članice će tu imati posljednju riječ. I prošle godine su ove dvije zemlje dobile uslovni datum – odnosno, obećanje da će ovog juna dobiti datum za početak pregovora”, dodaje.

Nije preveliki optimista, ipak, da će se to i desiti.

„Ako ne dobiju datume, to bi bila jako loša poruka za region, posebno u kontekstu Sjeverne Makedonije koja je posle 27 godina uspela da riješi problem oko imena sa Grčkom.

„To vam govori i kakav će biti odnos prema proširenju, mada to ne bi bilo popularno za samu Evropsku uniju”, navodi Grubješić.

 

Sloboda izražavanja i parlament na „tapetu”

Na pitanje zašto uvijek posle pohvale iz Brisela slijedi neko „ali”, Grubješić odgovara da je to uobičajen vid komunikacije.

„Nikad nije bilo da smo nešto potpuno ispunili, ipak je Srbija kandidat za članstvo. Nikad ništa nije savršeno i nije završeno”.

Svake godine, ovi izvještaji su skoro isti, ocjenjuje ona.

„Za Srbiju je novo što je ove godine mnogo veća pažnja posvećena medijima i napadima i pristicima na novinare. To ne zabrinjava samo njih, nego sve nas”, navodi Grubješić.

U tom dijelu se konstatuje i da je politička scena polarizovana i da je potrebno stvoriti veći prostor za debatu među partijama, napominje.

„Velika pažnja je posvećena parlamentu i zamjera se što se 44 posto zakona donosi po hitnoj proceduri, to je isto stara primjedba. Navode je da opao kvalitet rasprave zbog donošenje stotina besmislenih amandmana, što podriva nadzornu funkciju skupštine nad vladom, što je tačno.

„Komisija uvijek pravi izbalansiran izvještaj, navedu oblasti gdje ima malo napretka, malo više i gdje nema napretka. Tako ga treba čitati, pažljivo”.

Ona upozorava da ne treba samo konstatovati situaciju, već svim zemljama regiona dati podsticaj i podršku da proces pristupanja postane bespovratan.

„Jaka Evropska unija i jak Zapadni Balkan su dobitna kombinacija, mada sam možda ja utopista”, zaključuje Grubješić.

Kakva je situacija u drugim državama?

Unija će ostati posvećena podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, naveo je Han i dodao da u ovoj državi treba da se bez daljeg odlaganja formira vlasti na svim nivoima.

Govoreći o Kosovu, evropski komesar je pozvao tamošnje vlasti da vrate politički fokus na evrointegracije.

„Napredak napravljen u nekim ključnim oblastima je zasjenjen uvođenjem tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje moraju biti povučene. Kosovo se mora posvetiti primijeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, dodao je Han.

Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile sjenku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute, rekao je.

Zemlje-kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da više učine na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi neriješene sporove, dodao je Han.

Kad je riječ o Turskoj, Han je naveo da su dijalog i saradnja u ključnim oblastima od zajedničkog interesa nastavljeni, uključujući efektivnu saradnju u oblasti migracija i podrške izbeglicama.

„Međutim, Turska je nastavila da se udaljava od EU”, dodao je on.

Autor: BBC News

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti