18 Maja, 2022

Prijava

Balkanski Viber : Kucaj da te bolje čujem !

Anketa koju je Viber sproveo na uzorku od 13.000 ljudi, kako bi sagledao navike korisnika kada je upotreba četa i poziva u pitanju, pokazala je dva očigledna trenda, kada je naš region u pitanju.

viber

Većina stanovnika regije srednje i istočne Europe, vrlo su izbirljivi kada je u pitanju privatnost. Nešto tolerantniji, po ovom pitanju su u zemaljama poput Slovenije, Mađarske i Grčke.

– Slanje tekstualnih poruka i dalje je omiljeni način komunikacije sa uskim krugom prijatelja. Tako se izjasnilo 73 posto ispitanika iz Srbije, iza kojih slijede Grci sa 67 posto, a i među Hrvatima je visok procenat. Gotovo 68 posto preferira ispitanika klasične tekstualne poruke umjesto videa i glasovnih poziva.

Skoro 68 posto ispitanika preferira klasične tekstualne poruke umjesto videa ili glasovnih poziva. Takav rezultat odgovara svjetskim trendovima, koji posljednjih godina pokazuju da se ljudi masovno oslanjaju na pisanu, umjesto na glasovnu komunikaciju, kažu u Viberu.

Za 16 posto učesnika ankete iz Hrvatske naljepnice (stickeri) su najbolja stvar kada je chat u pitanju. Taj procenat je nešto malo manji nego na mađarskom, češkom, srpskom i slovenačkom tržištu, gdje stickere preferira više od 20 posto anketiranih. Na globalnom nivou, skoro 60 posto svih korisnika Vibera najviše koristi upravo stickere.

Kada je sam Viber u pitanju, učesnici ankete kao prednosti njegovog korišćenja ističu bezbjednost podataka (57 posto), i napredne opcije upravljanja porukama.

 

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti