18 Maja, 2022

Prijava

Sistemski se uništava biser Bosne i prelijepa Una : Migranti će potpuno uništiti USK

Na području Unsko-sanskog kantona higijensko-epidemiološka situacija je sve opasnija, a s terena stižu nezvanični upozoravajući podaci o pojavi epidemija, bolesti i zaraza među migrantima.

migranti

Situacija u prihvatnim centrima Bira i Miral, u kojima se nalazi oko 3.000 migranata, zabrinjavajuća je.

“Riječ je uglavnom o mladićima između 15 i 30 godina. Mnogima od njih evidentiran je HIV, imamo oboljele od AIDS-a, tuberkuloze, hepatitisa B i C, ima i narkomana. Situacija je alarmantna i zabrinjavajuća”, rekla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Unsko-sanskom kantonu.

Ona dodaje da zdravstvena zaštita, ne samo među migrantima već u cijelom kantonu, postaje sve veći problem, koji nastoje da drže pod kontrolom. Međutim, kaže Ćemalovićeva, u prihvatnim centrima to nije moguće, a doktori koji rade s migrantima ističu da je problem velik.

“U jednoj hali, u kojoj boravi skoro 2.000 migranata, epidemiološka situacija se ne može kontrolisati”, ističe Ćemalovićeva. Ona se plaši da bi situacija, ako se nastavi priliv migranta u Unsko-sanski kanton, mogla da izmakne kontroli.

“Dodatni je problem i nedostatak bolničkih kapaciteta. Uz pojavu zaraze, infektivno odeljenje nije u mogućnosti da primi veći broj oboljelih, kao ni odjeljenje pulmologije”, naglašava Ćemalovićeva.

I volonteri koji svakodnevno rade s migrantima svjesni su opasnosti od zaraza – šuge, hepatitisa, čak i HIV-a. “Ljekari dolaze svakodnevno u prihvatne centre.

Tamo su već evidentirani oboljeli od tuberkuloze, zaraženi šugom, jedan migrant pozitivan je na HIV. On je pobjegao iz centra, traga se za njim”, kaže Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog krsta Bihać.

Kroz Bihać je od aprila prošle godine do danas, prema podacima Komunikacijskog tima grada, prošlo oko 10.240 migranata. Na njih je od početka krize utrošeno skoro dva miliona KM, a Crveni krst spremio je više od milion i 360 hiljada obroka.

Kurir.rs/RTRS
Foto: Avaz.ba

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti