29 Maja, 2022

Prijava

Turska ratifikovala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom

Turski parlament ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, čime su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dvije zemlje, rekao je Tanjugu potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
srbija_turska_220818_tw630

Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbiji je po prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda, navodi Ljajić.- Pored kvota za navedene nove proizvode, sporazum Srbiji omogućuje i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, graha, kukuruza šećerca i suhih šljiva – dodaje ministar.

Ljajić je izrazio očekivanje da će novi sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan podstrek za povećanje izvoza Srbije u Tursku i proširivanje obima robne razmene dvije zemlje, koja je u 2018. godini prvi put premašila cifru od jedne milijarde eura.

Ministar ističe i da su danas u Beogradu počeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, koji bi trebalo da bude parafiran prilikom posjete Srbiji predsjednika Rusije Vladimira Putina, 17. januara.

– Dobar dio teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se eksperti usaglase o još šest tarifnih linija – rekao je Ljajić.

ekapija.com

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti