28 Maja, 2022

Prijava

VIDEO : Bosanskohercegovački biznismen Nijaz Hastor natjerao Njemce na štrak !

Već dvije sedmice traje štrajk radnika livnice Neue Halberg Guss u njemačkom Leipzigu.

Clipboard01

Kompanija Neue Halberg Guss od januara je dio poslovne imperije bosanskohercegovačkog biznismena Nijaza Hastora. Proizvodi blokove motora i radilice za renomirane njemačke automobilske proizvođače, među kojima su Volkswagen i Opel.

Radnici štrajkuju jer je najavljeno zatvaranje pogona  do kraja naredne godione. čime bi 700 ljudi ostalo bez posla. Također, najavljeno je ukidanje 300 od 1.500 radnih mjesta u drugom pogonu u Saarbrückenu.

U pozadini štrajka i najave zatvaranja radnih mjesta je dugogodišnji sukob Grupe Prevent sa svojim najvećim kupcem – Volkswagenom.

Prema sindikatu njemačkih metalskih radnika, u štrajku učestvuje 450 uposlenika koji su se podijelili u tri smjene i ne dozvoljavaju ulazak kamiona u fabrički krug.

Sud u Leipzigu prije nekoliko dana je štrajkačima zabranio fizičku blokadu ulaza u fabriku i upravnu zgradu, međutim radnici su formirali ljudski lanac i ne dozvoljavaju pristup.

“Naš cilj je zaključivanje socijalnog sporazuma, odnosno očuvanja radnih mjesta”, kaže Hein Volkmer, predstavnik sindikata metalskih radnika u Leipzigu.

U međuvremenu su Volkswagen i Opel prijavili usporavanje proizvodnog procesa zbog obustavljanja isporuka dijelova iz Leipziga.

Izvor : Radiosarajevo.ba

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti