18 Maja, 2022

Prijava

SAD traže od svih zemalja svijeta da prekinu uvoz iranske nafte

SAD su zatražile od svih zemalja da do 4. novembra obustave uvoz iranske nafte ukoliko žele da izbjegnu američke sankcije uvedene posle povlačenja SAD iz medjunarodnog sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu, rekao je jedan visoki američki zvaničnik.

bela_kuca_pxb

“To je jedan od naših glavnih principa nacionalne bezbjednosti. Neću ići dotle da kažem da će definitivno biti nula izuzetaka, ali naš stav jeste da ne odobravamo izuzetke”, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta. Upitan da li sve zemlje treba da potpuno prekinu uvoz nafte iz Irana do 4. novembra, odgovorio je potvrdno.
On je upravo posjetio evropske i azijske zemlje, a uskoro će i Kinu i Indiju kojima će uputiti isti zahjtev.
“Tražimo od njih da se njihov uvoz nafte spusti na nulu”, rekao je i naveo da smanjivanje uvoza treba da počne sada da bi kupovina potpuno prestala do 4. novembra.
Predsjednik Donald Tramp je 8. maja objavio da se SAD povlače iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, čiji je cilj da u zamjenu za uklanjanje ekonomskog embarga i drugih sankcija Iran ne razvija atomsku bombu, ali Tramp smatra da je sporazum suviše blag prema Teheranu.
Tramp je tada ponovo stavio na snagu sve američke sankcije ukinuite posle potpisivanja sporazuma prije tri godine, uključujući i “sekundarne sankcije” koje pogadjaju strane firme koje posluju s Teheranom. Te firme treba da odaberu izmedju svojih investicija u Iranu i pristupa američkom tržištu. Vašington im je dao rok od 90 do 180 dana da se povuku s iranskog tržišta.
Evropske zemlje od maja pokušavaju da ispregovaraju izuzetke za neke sektore ili ugovore, ali američki zvaničnik je sada potvrdio da SAD to neće dopustiti.
AutorBeta

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti