20 Maja, 2022

Prijava

Zapadna Evropa dramatično raste, migracije osiromašile Istočnu Evropu

Stanovništvo Zapadne Evrope značajno raste zahvaljujući migraciji, dok istočna Evropa ima problema sa demografijom zbog odlaska građana, ukazuju naučnici Austrijske akademije nauka i bečkog centra “Vitgenštajn”.

koferi_putovanje_700_pxb

Bečki naučnici analizirali su razvoj stanovništva u Evropi između 1990. i 2017, uzimajući u obzir prirodni demografski razvoj i migracije.
Došli su do zaključka da u Evropi svega nekoliko stotina kilometara razdvaja područja snažnog rasta stanovništva i “alarmirajućeg demografskog pada”.
Na dva suprotstavljena “pola” nalaze se Irska sa rastom od 36 odsto, pre svega zahvaljujući prirodnom demografskom razvoju i Bosna i Hercegovina sa najvećim smanjenjem stanovništva od 22 posto, prouzrokovan emigracijom.
Ostale zemlje sa najvećim rastom stanovništva su Švicarska, sa rastom od 26 posto, prije svega zbog useljavanja, Norveška sa 24 posto (kako prirodnim rastom, tako i zahvaljujući migraciji), Španija sa 20 posto (migracija), Francuska sa 18 posto (manje migracija, više prirodni rast) i Švedska sa 17 procenata (pretežno zahvaljujući migraciji).
Austrija se sa plusom od 15 plusem nalazi u zapadnoevropskoj sredini, pri čemu je rast stanovništva prouzrokovan prije svega migracijom (13 posto).
Kada je riječ o Njemačkoj, naučnici su došli do neočekivanog podatka, da je na jednoj strani to jedina zapadnoevropska zemlja sa jasnim prirodnim padom broja stanovništva (minus četiri posto), uz migracioni rast od devet posto, što je manje od drugih zemalja.
Na drugoj strani Bugarska, Letonija, Litvanija, Moldavija, BiH i Kosovo od 1990. bilježe smanjenje stanovništva za više od 20 posto, navodi se u analizi Austrijske akademije.
Rast je beležen samo u Sloveniji i Slovačkoj sa po tri odsto.
Smanjenje stanovništva u istočnoj Evropi je gotovo u svim zemljama prouzrokovan migracijom.
“Migraciona kretanja su u međuvremenu postala glavni faktor koji stoji iza rasta ili smanjenja stanovništva u Evropi”, konstatuje demograf Austrijske akademije nauka Tomas Sobotka.
Ukazuje se da se fertilitet u istočnoj Evropi u skorijoj prošlosti sve manje razlikuje od zapadnoevrospkih zemalja, i da su sada migraciona kretanja ta koja dijele kontinent na dva dijela.
Autor: Tanjug

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti