25 Maja, 2022

Prijava

SZO: Transrodnost se više ne smatra mentalnom bolešću

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je ocjenila da transrodnost, osjećaj pripadnosti suprotnom polu, više ne treba smatrati mentalnim oboljenjem, što je odluka koju još treba da odobre zemlje članice 2019. godine.

SVetska_zdravstvena_organizacija_vik

To proizilazi iz 11. verzije Medjunarodne klasifikacije bolesti (ICD) koju je SZO objavio ove sedmice, što je prvi put od početka 1990-ih da je izvršena globalna revizija te klasifikacije.
Dokument nazvan ICD-11 biće predstavljen Svjetskoj skupštini zdravlja u maju 2019. u Ženevi da bi ga zemlje članice usvojile i stupiće na snagu u januaru 2022. godine.
Nova klasifikacija sadrži nova poglavlja uključujući jedno posvećeno seksualnom zdravlju. Obuhvata pojave ranije klasifikovane na drugim mjestima, kao što je taransrodnost, koja je do sada bila svrstana pod mentalna oboljenja.
“Vrlo veliki problem je što vezivanje transrodnosti sa mentalnim bolestima stigmatizuje ljude. SZO očekuje da će nova klasifikacija smanjiti stigmatizovanje transrodnih osoba i da bi mogla da doprinese boljem prihvatanju tih osoba u društvu i čak poveća njihov pristup zdravstvenoj njezi”, rekla je Lale Sej, šefica odjelenja za reproduktivno zdravlje i istraživanje u SZO.
Autor: Beta

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti