28 Maja, 2022

Prijava

Udvostručen broj građanskih ratova, oružanih grupa više nego ikada

Broj građanskih ratova u svijetu više je nego dupliran od 2001. godine.

Sirija_rat_geti

To stvara povećane rizike za civile i nove izazove za humanitarne organizacije, ocijenio je Međunarodni komitet crvenog krsta (ICRC).
Organizacija je u novom izveštaju također ukazala da je više oružanih grupa nastalo tokom šest posljednjih godina nego tokom prethodnih 60 godina, što otežava ubijeđivanje boraca da se pridržavaju osnovnih humanitarnih principa.
ICRC je organizacija zadužena za poštovanje Ženevskih konvencija koje se bave humanitarnim pravom za vrijeme rata.
U izvještaju nazvanom “Korijeni uzdržanosti za vrijeme rata” (The Roots of Restraint in War), ukazuje se da se istorijski ICRC uglavnom bavio nacionalnim vojskama i strukturisanim pobunjeničkim grupama da unese međunarodno humanitarno pravo u kodeks ponašanja.
Međutim, dokument ukazuje da je sada potrebno promijeniti taj pristup da bi se odgovorilo na promjenu onih koji vode rat.
Između 2001. i 2016. broj oružanih sukoba vladinih snaga sa nevladinim oružanim grupama ili oružanih grupa između sebe, porastao je sa 30 na više od 70, navodi Organizacija.
Broj grupa koje se bore u tim sukobima također se bitno promijenio. Samo je trećina današnjih sukoba između samo dvije strane dok se u 44 posto slučajeva sukobljavaju tri do devet antagonističkih snaga između sebe, navodi ICRC.
Kao primjer daje se rat u Libiji. U oktobru 2011. bilo je prisutno 236 raznih oružanih grupa samo u gradu Misrati, i Karter fondacija je zabilježila više od 1.000 aktivnih oružanih grupa u Siriji 2014. godine.
Jedan od koautora studije Brajan Makvin rekao je da su danas oružane grupe organizovane na potpuno drugačiji način. Ranije bi neka pobunjenička grupa kao što su na primjer Maoisti u Aziji imala strukturu koja bi se ogledala u strukturi nacionalne vojske protiv koje se bore. Međutim u promjenljivim okolnostima svojstvenim sadašnjim sukobima na modernim ratištima moguć je veći uticaj na oružane grupe i prenošenje kulture uzdržavanja, posebno poštovanja civila, ocjenjuje se u izvještaju ICRC-a.
S obzirom na rastući broj decentralizovanih grupa prisutnih na mjestima sukoba, često međusobno povezanih promenljivim savezima, postaje sve teže ali ne i nemoguće uspostaviti dijalog sa svim tim grupama i uticati na njih“, navodi se u izvještaju.
AutorBeta

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti