29 Maja, 2022

Prijava

Vojnik na džip u Avganistanu stavio nacističku zastavu

Australijski vojnik koji je postavio zastavu sa nacističkom svastikom na borbeno vozilo u Avganistanu prije više od 10 godina, pogriješio je i kažnjen je na vrijeme, izjavio je danas australijski premijer Malkom Turnbul nakon što se fotografija tog incidenta pojavila u javnosti.
svastika_dzip
Zastava je bila zakačena na vojni džip tokom parole u Avganistanu 2007. godine, a fotografiju je objavio australijski javni servis ABC.
Zastava je uklonjena, a službenik umješan u incident je disciplinski kažnjen. To je bilo pogrešno i komandanti su ga kaznili na vrijeme“, rekao je Turnbul.
Australija je, kao saveznica SAD, imala trupe u Avganistanu 17 godina koje su se borile protiv talibana i drugih islamskih ekstremista. Kako se navodi, ponašanje tih trupa u periodu od 2005. do 2016. godine je pod istragom, zbog optužbi da su koristili neprimjerenu silu i zanemarivali ljudske živote tokom misije.
Potpuno je neprihvatljivo koristiti tu zastavu. To je u potpunosti u suprotnosti sa vrijednostima Australijskih snaga odbrane“, izjavila je australijska ministarka odbrane Maris Pejn.
Autor: Tanjug

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti