28 Maja, 2022

Prijava

Krava koja je slučajno izašla iz EU pobjedila evropsku birokratiju

Krava Penka pobjedila je evropsku birokratiju i prežijvela.

penka

Na smrt, odnosno eutanaziju, Penku je osudila Bugarska agencija za bezbjednost hrane, jer je krava odlutala preko granice u Srbiju, a inspektrori su strahovali da je po povratku zaražena bolestima koje bi mogle da ugroze druge životinje i stanovnike Evropske unije.
Priča o Penki došla je do Evropske komisije. Dok je čekala odluku o smrtnoj presudi, smještena je u zatvor, zapravo karantin, u kom je i njenom vlasniku zabranjeno da joj prilazi.
“Sad je tužna, plače Penka. Nisu suze uobičajene kod krava. Plače, prosto je tužna jer je zarobljena ovdje, nije vidjela slobodu, a ona je navikla, to je životinja, navikla na slobodu”, kaže vlasnik Ivan Kirilov Haralampijev.
Kada bi krave imale nacionalnost, Penka bi bila Bugarka – državljanka EU koja je bez dokumenata uspela da prođe dvije granične kontrole. Zbunjeni carinici kod Bosilegrada nisu ni probali da je zaustave, pa se tako našla u Srbiji. Problem je, međutim, nastao kada se poslije dvije sedmice iz treće zemlje – Srbije, Penka vraćala kući, gdje je sačekala odluka o eutanaziji.
“Nisam mogao da vjerujem, ali na našoj granici sam im rekao dok su me hapsili da to neću da dam, da ću da im pokažem, jer ako sam Bugarin, nisam glupak. Razumjete li? Pravi sam muškarac koji hoće da zaštiti dostojanstvo jedne životinje. Da li je životinja ili moje potomstvo, speman sam da ih štitim”, rekao je vlasnik.
Za vlasnika – lisice, za Penku odluka inspektora – eutanazija. Odluka Agencije za bezbjednost hrane ipak nije sprovedena. S obje strane granice svjedoče da je Penka izuzetak jedino po tome što se uputila na zvanični granični prelaz, a inače i divlje i domaće životinje šumom redovno prelaze granicu, daleko od očiju administracije.
“I mi znamo svi da treba da se paze životinje, da ne prelaze. Uvijek da je pastir sa njima, inače nestaju. Zato što je Bugarska član Evropske unije? I da zato ubiju kravu? Ne treba da je ubiju, ako je zdrava, treba da živi”, rekao je Nikolaj Đolev iz sela Koranovci u Bugarskoj.
Zato se i veterinari iz Srbije zalažu da Penka živi, naročito oni koji rade u selima uz granicu. “To nisu prirodne granice. Ljudi koji misle da su najpametniji na planeti, a ne znaju da odu kao roda bez navigacije nađu banderu ovde i u Kušadasiju kada se vraćaju. Rode se kreću, divlje svinje se kreću, vukovi se kreću. O čemu mi pričamo? Mi ovog trenutka pričamo o nekim stvarima i hoćemo da poremetimo prirodan tok”, kaže veterinar Nenad Mitrović.
Sve tokove sada određuju zakoni. Analitičari kažu da, iako u osnovi komična priča o kravi koja ne poštuje zakone, ukazuje na ozbiljnije probleme. “Ako nešto ozbiljno možemo reći to je – da ima šta još da se radi u prilagođavanju evropske administracije sa jedne strane i realnog života sa druge”, kaže analitičar iz Sofije Georgi Koritarov.
U startu su procjene bile da će Penka pobjediti sistem. Takve su prognoze jer uz sebe ima i desetine hiljada potpisa na peticiji za njen život, među njima i Pol MakartniPenkine suze dirnule su, izgleda, i evropske zvaničnike. Konačnu odluku o “pomilovanju” nakon što su analize krvi pokazale da je krava zdrava, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede Bugarske, prenosi N1, a ovako je komentarisana u Evropskoj komisiji.
“Krava Penka će živjeti, pa očekujem neku reakciju na ovu radosnu vest. Ako komesar može to da mi potvrdi bio bih zahvalan, kao i Pol Makartni, siguran sam”, rečeno je.
“Pretpostavljam da sada očekujete neku šalu koju bih morao da improvizujem. Ali u redu, recimo: Živjela krava Penka, i to što je napustila Evropsku uniju i vratila se u nju, to je u redu”, rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.
AutorN1

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti