25 Maja, 2022

Prijava

U Pompeji pronađen skelet čovjeka pogođenog kamenom

Zvaničnici arheološkog lokaliteta Pompeja saopštili su da su otkrili skelet muškarca pogođenog ogromnim kamenom dok je pokušavao da pobjegne od erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

skelet_kamen_pompeja_ap

Zvaničnici Pompeje objavili su fotografiju skeleta, a na njemu se nalazi veliki kameni blok koji je, kako se vjeruje, pogodio žrtvu u grudi tokom erupcije Vezuva u kojoj su nestali antički gradovi Pompeja, Herkulanum i Stabija, a hiljade ljudi su poginule.
Skelet je pronađen tokom nedavnog iskopavanja i vjeruje se da je u pitanju muškarac star 35 godina. Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve.
Prema riječima zvaničnika, taj čovjek je imao poteškoće s hodanjem, što je otežalo bijeg.
Generalni direktor arheološkog lokaliteta Masimo Osana rekao je da je u pitanju “izuzetno otkriće” koje doprinosi stvaranju bolje “slike istorije i civilizacije tog doba”.
Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svjedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena.
Grad Pompeja, južno od današnjeg Napulja, osnovan je u šestom vijeku prije nove ere i tokom 700 godina – do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živjeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.
Pompeju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svjetske baštine.
AutorBeta

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti