19 Maja, 2022

Prijava

Prvo riješite kviz, pa tek onda (pozitivno) komentarišite vijesti

Norveška nacionalna televizija NKR odlučila je da na svojim internet stranicama uvede kratak kviz za sve komentatore.
newseventsimages
Svrha kviza je da osobe koje žele da komentarišu dokažu da su zapravo shvatili o čemu se u tekstu radi. Autori kviza koji će imati tri pitanja, nadaju se da će to dovesti do toga da svi koji komentarišu i razumiju tekst.
Nadaju se i da će kviz koji će trajati 15 sekundi dati priliku komentatorima da se smire pre objavljivanja komentara. To bi trebalo da dovede do manje bjesnih komentara ispod njihovih tekstova.
Smatramo kako moramo odraditi svoj dio posla u tome da svi koji žele da komentarišu znaju o čemu se radi prije komentarisanja. Ako se svi slažu da se u nekom članku radi o jednoj stvari, bolje će komentarisati“, rekao je novinar Stejl Grut. Tih 15 sekundi koliko će kviz trajati trebalo bi da posluži i da osobe bolje razmisle o tome kakav će komentar ostaviti.
Brojni sajtovi su ukinuli mogućnost komentarisanja jer su postajali previše negativni, dok su neki sajtovi pokušali s drugim tehnološkim rješenjima.
Google je tako, na primjer, prošle sedmice objavio kako je napravio vještačku inteligenciju koja je u stanju da čita komentare i odredi da li su “loši” ili ne.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti