19 Maja, 2022

Prijava

Brno : Gradske vlasti finansiraju kafanicu u kojem se kafa plaća dobrim djelima

Stanovnici Brna i turisti odnedavno na jednom od trgova u centru tog grada mogu da popiju kafu, kapućino, uz kolačiće ili čokoladice i kad nemaju nijednu krunu u džepu, dovoljno je da se obavežu da će učiniti jedno dobro djelo.

borec-orez_denik-630

Crveni veseli kiosk na Zelenom trgu postavio je Libor Hoženji, a finansiraju ga gradske vlasti kao podsticaj žiteljima Brna da se druže, pomažu jedni drugima i više se interesuju za svoje okruženje.
Na oglasnoj tabli kioska su ispisana dobra djela, kao: “kupiću beskućniku vodu”, “podići ću smeće s tla i baciti ga u korpu”, “iznenadiću nekoga ljubaznim telefonskim razgovorom”, ili: “pustiću starije da sjednu u prevozu”. U svakom od kolačića uz kafu je ceduljica s po jednim dobrim djelom.
Dovoljno je da ko želi kafu odabere nešto sa spiska ili predloži neko svoje dobro djelo, obaveže se da će to učiniti već danas, a ako želi, može da se pohvali na sajtu “Dobro kafe” kako je nazvan projekat, šta je učinio.
“Planiram da postavim kioske i na drugim mjestima u Češkoj. Ljudi obično ne ostanu na jednom dobrom djelu već im pređe u naviku”, kazao je Hoženji za sajt projekta čeških nevladinih organizacija “Bez mržnje”.
Gradske vlasti podržale su projekat i tako omogućile da u centru grada osvane kiosk Dobro kafe sa parolom “ne plaćajte parama, platite dobrim djelom”.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti