22 Maja, 2022

Prijava

Zašto nam Nova godina donosi poskupljenje tehničkog pregleda za 50% i EKO test koji već plaćamo ?

Piše : Vedran Hadžić

Ova Nova godina je bila prilika da građani Bosne i Hercegovine…

servisv

pardon, građani Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj koži osjete posljedice globalnog zagrijavanja. Naime, zbog sve viših atmosferskih temperatura, te već svima poznatog efekta staklenika, ledene kape na polovima su se počele topiti što se direktno odrazilo na posao Deda Mraza.

Deda Mraz je ove godine očigledno bio previše zaokupljen svojim problemima oko kuće na Sjevernom polu, pa je pobrkao poklone za građane u Federaciji. Bilo bi nepošteno kriviti ga što sada ima više vode nego što mu treba, ali ipak bi nam trebao pojasniti nešto. Naime, da li je slučajnost to što je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija na poklon dobilo „Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila“? Pardon, opet je do mene… ministar gore spomenutog ministarstva ga je samo „donio“, a poklon je očigledno namijenjen nekom drugom.

Da se ne bi bavili drugima sad, vratimo se na one za koje poklon nije bio namijenjen. Šta nam to donosi (ili odnosi) novi Pravilnik?

Na prvu me ovaj novogodišnji poklon podsjeća na onaj stari skeč Nadrealista – „Nagradna oduzimanja“! Pravilnik oduzima svakom vlasniku motornog vozila u Federaciji između 22 i 36 KM (zavisno od vrste motora njegovog ljubimca) prilikom registracije vozila. Da to približimo građanima – u prosjeku je to poskupljenje tehničkog pregleda putničkih vozila za više od 50%, a razlog za to je naveden u članu 2. Pravilnika – „U svrhu smanjenja štetnih utjecaja ispušnih plinova na okoliš…“.

I ne bi tu bilo ništa neobično da građani Federacije već desetak godina unazad ne plaćaju EKO test svojih ljubimaca u iznosu od 5,85 KM po vozilu. Vratimo se na trenutak na onaj pojam „oduzimanja“. Oduzima se to građanima, bez navodnika i to u bukvalnom smislu riječi, jer jedini „efekat“ od navedenog EKO testa su osjetili jedino građani Sarajeva pred sami Božić prošle godine uvođenjem mjere „par-nepar“.

Bilo bi nekorektno a nesagledati i pozitivne strane ovog Pravilnika

Od ukupne cijene EKO testa dio novca će dobivati Federacija i kantoni, pa se može desiti da po gradovima počnemo udisati čistiji zrak. Ako je vjerovati Pravilniku, raspodjela navedenih sredstava ide po sljedećem ključu: 1% budžet kantona, 1% budžet Federacije, 8% stručna institucija i 90% tehnički pregled.

Ostaje samo upitno koliko vremena će trebati da se ovom dinamikom budžeti napune do te mjere da se dio može odvojiti i za ekologiju. A jednog dana, kada se nakupi dovoljno sredstava u budžetima, trebati će ubijediti zrak iz Federacije da pazi da se ne miješa sa zrakom iz Republike Srpske – jer ovaj drugi nije EKO testiran!

zagadjenje_auto

Za kraj, ostaje osvrt na hipotetičkog „daroprimca“. Zamislite da imate slastičarnu i da neko naredi da svako ko dođe u slastičarnu, osim onoga što želi da kupi, mora kupiti još jedan – određeni – kolač. To bi vam značajno povećalo prihode. E sad zamislite da imate 20 ili 30 takvih slastičarni!

Ne kažem da je ovo pozadina novog Pravilnika, to bi bilo jako neozbiljno s moje strane. Samo kažem da bi jedan ovakav Deda Mraz dobro došao i običnim građanima!

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti