18 Maja, 2022

Prijava

Google : “Da li su Jevreji zli?”, “Da li su žene zle?” i “Da li su muslimani zli?”

Nakon što se Google suočio sa žestokim kritikama upućenim na račun svog pretraživača, a vezano za negiranje holokausta nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, ova kompanija odlučila je da uvede algoritme koji će prepoznavati stranice koje negiraju holokaust i brisati ih.

2205479055864cb35774a2669669541_wide

Ovo je veliki pomak u odnosu na ranije rešenje, prema kojem je negiranje holokausta jednostavno bilo nepopularno i padalo na samo dno pronađenih rezultata.

Međutim, nije poznato koliko će ovaj alat imati uspjeha u trajnom uklanjanju negiranja holokausta sa Googlea. Veliki broj Britanaca negativno je odgovorio na pitanje o tome da li se holokaust zaista dogodio, a tvrdili su da su informacije dobili sa interneta.

Ovo nije prvi put da se Google susreće sa negativnim kritikama. Ranije se pokazalo da automatsko popunjavanje rezultata u Google pretraživaču izbacuje pitanja poput “Da li su Jevreji zli?”, “Da li su žene zle?” i “Da li su muslimani zli?”.

Osim toga, prije nego što je Google unaprijedio algoritme, odgovori na pitanja o holokaustu vodili su ka linkovima neonacističkih i antisemitskih stranica, kao i razlozima za to “zašto je Hitler bio jedan od dobrih ljudi”.

“Google je izgrađen na principima pružanja kvalitetnih i mjerodavnih rezultata u vezi sa pitanjima koje njegovi korisnici postavljaju. Pokušavamo da im pružimo raznovrsne odgovore i sadržaj, i uputimo ih na raznovrsne izvore. Istjerani smo u održavanju principa slobodnog i otvorenog weba”, navodi Google.

U slučaju kada se u vrh traženih rezultata pojave informacije koje nisu mjerodavne, kompanija razvija alate i algoritme koji ih automatski uklanjaju.

“Osmislili smo poboljšanja koja će pospješiti prikazivanje mjerodavnijih rezultata pretraga i nastaviti ćemo da radimo u tom smjeru”, saopšteno je.

Tehnološke kompanije se u posljednje vrijeme susreću sa sve većim kritikama u vezi s izbacivanjem lažnih vesti, a Facebook i Google su saopštili da su problem shvatili ozbiljno i da će nastojati da eliminišu takve vijesti.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti