22 Maja, 2022

Prijava

Trump: UN su klub za ljude “koji žele dobar provod”

Donald Trump je doveo u pitanje efikasnost Ujedinjenih nacija, rekavši da je to samo klub za ljude “koji žele dobar provod”, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo prošle sedmice da osudi izraelsku gradnju naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

Novoizabrani američki predsjednik napisao je na Twitteru da UN imaju “tako veliki potencijal” ali da su postale “samo klub za ljude koji žele da se zajedno okupe i da imaju dobar provod. Tako žalosno!”

l_trump_09262016_1

Trump je u petak upozorio da, “što se UN-a tiče, stvari će biti drugačije nakon 20. januara”, misleći na dan kada preuzima dužnost.

Odluka Obamine administracije da se suzdrži od glasanja u UN-u u petak ignorirala je Trumpove zahtjeve da SAD iskoriste pravo veta i dovela je do pogoršanju odnosa s Izraelom.

Trumpov tweet o UN-u ignorira najveći dio rada 193-očlane Svjetske organizacije. Ove je godine Vijeće sigurnosti usvojilo više od 70 obavezujućih rezolucija, među kojima su nove sankcije Sjevernoj Koreji i mjere koje se bave sukobima i odobre svoju mirovne operacije UN-a širom svijeta. Generalna skupština  također je usvojila desetke rezolucija o brojnim problemima kao što je uloga dijamanata u finansiranju sukoba, osuda kršenja ljudskih prava u Iranu i Sjevernoj Koreji i odobravanje istrage navodnih ratnih zločina u Siriji.

Trumpove kritike UN-a ni po čemu nisu neoubičajene. Iako je svjetska organizacija angažovana u humanitarnim i mirovnim naporima velikog obima, njena golema birokratija dugo je vremena predmet kontroverzi. UN su optužene od strane nekih zapadnih vlada za neefikasnost i besplodnost, dok zemlje u razvoju tvrde da je UN pod prevelikim uticajem bogatih zemalja.

Novoizabrani američki predsjednik provodi praznike u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, prenosi AP

 

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti