25 Maja, 2022

Prijava

Rusi smislili kako bi Zemlju zaštitili od asteroida

Ruski centar za planetarnu zaštitu osmislio je sistem za zaštitu Zemlje od asteroida pomoću nuklearne eksplozije koji bi koštao 5,6 milijardi dolara, rekao je direktor tog centra Anatolij Zajcev.
asteroid1
Zajcev je predstavio projekat na naučno-tehnološkoj konferenciji u Moskvi.
Sistem se može napraviti za sedam godina i sastojao bi se od satelita za posmatranje, svemirskih opservatorija, presretača i kontrolnog centra, rekao je Zajcev.
U prvoj fazi, prema projektu, bila bi lansirane četiri svemirske letjelice – dvije za nadzor i dvije za presretanje, što bi koštalo oko 1,3 milijarde dolara. Gradnja infrastrukture na Zemlji bi koštalo još jednu milijardu dolara.
Ako bi bili otkriveni opasni asteroidi koji bi mogli nanijeti veliku štetu na Zemlji, sateliti za osmatranje bi bili poslati ka njemu da odrede putanju, veličinu, masu i druge osobine. Posle toga bi bila poslate letjelice s nuklearnim punjenjem da ga unište ili skrenu s putanje.
Razvoj opreme za posmatranje svemira, odnosno dvije satelitske opservatorije i četiri letjelice za posmatranje, koštao bi još 1,4 milijarde dolara, dok bi predloženo povećanje satelita za presretanje za još tri letelice, koštalo oko 1,8 milijardi dolara.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti