20 Maja, 2022

Prijava

Još jedna uspješna saradnja bosanskohercegovačkih i hrvatskih znanstvenika

Pomocija knjige „Forenzična Analiza DNA“, autora i urednika prof. dr. Dragana Primorca i prof. dr. Moses Schanfielda, upriličena je u utorak, 20. decembra 2016. godine, u velikoj dvorani Školske knjige.

“Urednici hrvatskog izdanja knjige su prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, profesor na univerzitetu Penn State i New Haven, SAD, te na univerzitetima u Splitu, Osijeku i Rijeci, te prof. dr. sc. Damir Marjanović, rektor, Internacionalnog Burch Univerziteta, BiH, redovni profesor univerziteta u Sarajevu i znanstveni suradnik Instituta za antropologiju”, saopćeno je iz Internacionalnog Burch Univerziteta.

585a7dc2-b72c-4753-ae43-67e60a0a0a6c-bookpromo-dec2016-98e441de-690x480

Knjigu su predstavili Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, akademik Pavle Rudan, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Davor Derenčinović, prodekan Pravnog fakulteta univerziteta u Zagrebu, dopredsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, član Državnoodvjetničkog vijeća te doc. dr. sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju.

“Znanstvenici Internacionalnog Burch Univerziteta su dali značajan doprinos u objavljivanju obje knjige. Naime, u orginalnom djelu na engleskom jeziku profesor Marjanović je bio angažovan kao koautor tri poglavlja, dok je u regionalnom izdanju sa prof. Primorcem, ujedno i glavnim urednikom prevoda. Pored toga u objavljivanju prevoda iz BiH su sudjelovali asistenti Odsjeka za genetiku i bioinženjerstvo sa Internacionalnog Burch Univerziteta magistri Adna Ašić, Larisa Bešić i Elma Ferić, te magistar Imer Muhović, kao i dr. sc Belma Kalamujić sa Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju i dr. sc Lejla Mulahasanović. Bitno je napomenuti da je prevod knjige objavila najjača znanstvena izdavačka kuća u Hrvatskoj, Školska knjiga”, stoji na kraju saopćenja iz Internacionalnog Burch Univerziteta.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti