25 Maja, 2022

Prijava

Moje putovanje u Sarajevo!

Piše : Jani Kumlanc Srhoj  

Sarajevo!

Ova riječ je dovoljna da u vama probudi tisuću različitih osjećaja,čak i one za koje smo mislili da su zauvijek izgubljeni. Čim sam vidio taj grad odmah sam se u njega zaljubio! Naš prijatelj Tarik pokazao nam je svoje Sarajevo i sve njegove znamenitosti.

janiBaščaršija me oduševila svojom arhitekturom sa vidljivim višestoljetnim turskim utjecajem. To je bajka u koju se čovjek lako uživi. Sarajlije su znale sačuvati i svoje stare zanate i na to su jako ponosni. Baščaršija je zanimljiva i po vrhunskoj gastronomiji: čevapi, bureci i kolači.

Na kraju prvog dana svi zajedno smo otišli u najstariju i najpoznatiju “kavđinicu” na Baščaršiji.

Bili smo posluženi kavom i čajem na izvorni tradicionalni bosanski način. Popio sam vode s poznate česme za koju stara legenda kaže da onaj tko pije sa nje opet se vraća u Sarajevo. Hodajući stigli smo do kraja tog dijela grada i ušli u drugi dio koji je izgrađen za vrijeme austrougarske monarhije i odmah sam primjetio veliku sličnost s našom Rijekom. Bili smo gosti na Tv Pinku,Tv OBN i radio city Tv. Odsjeli smo u hotelu “Hollywood”gdje nam je bilo vrlo ugodno.

sarajevo-winter

Upoznao sam puno novih prijatelja koje smo pozvali kod nas u Istru. Dojmila me se njihova iskrenost,pristupačnost i gostoljubljivost.  Mnogo su propatili u zadnjem ratu ali unatoč tome ostali su dobri ljudi.Stari duh Sarajeva i dalje živi!

Sarajevo dragi prijatelju hvala ti i vidimo se opet!

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti