28 Maja, 2022

Prijava

Fondacija Heinrich Boell : Šta se dešava sa kvalitetom zraka u BiH ?

Fondacija Heinrich Boell zajedno sa Udruženjima građana „Eko akcija-Sarajevo“, „Regionalni centar za informisanje i obrazovanje iz održivog razvoja za JI Evropu – REIC“, „Centar za ekologiju i energiju-Tuzla“, „Savjet za zelenu gradnju“, te neformalnom grupom građana „Grupa za čisti zrak“ pozivaju Vas na brifing za novinare Brifing će se održati u utorak, 20.decembra 2016. godine, s početkom u 11:00 sati, u EU info centru, Skenderija 3a, Sarajevo.

567b04f03b9f0

Na brifingu će biti predstavljena problematika vezana za zagađenje zraka u gradovima u Bosni i Hercegovini. Cilj brifinga je predstavnicima medija pružiti osnovne informacije o tome šta se dešava sa kvalitetom zraka, te koji su moguće odgovori na ovu situaciju, kako bi se novinarima pomoglo u istraživanju, te omogućilo bolje i kvalitetnije izvještavanje o ovoj životno važnoj temi. Svake zime se iznova suočavamo sa alarmantnom situacijom vezano za zagađenje zraka.

smog-sarajevo

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina nalazi na 5. odnosno 6. mjestu koje dijeli sa Armenijom, po broju umrlih na 100. 000 stanovnika, od posljedica izazvanih zagađenim zrakom. Kvaliteta zraka je decenijski problem u Bosni i Hercegovini, koji se zbog sve nižeg standarda i sve većeg siromaštva, iz zime u zimu pogoršava. Postoje različiti mehanizmi u rukama donosioca odluka, ali i stanovništva, kojima bi se situacija mogla značajno popraviti međutim oni se uglavnom vrlo slabo ili nikako ne upotrebljavaju. Postoje izravne implikacije na hronične bolesnike, te druge osjetljive skupine, ali još je katastrofalniji fenomen akumulacije, odnosno dugotrajne izloženosti ovim nivoima i vrstama zagađujućih materija, za koje je poznato da izazivaju bolesti u idućim generacijama. Cijenu ovog fenomena ćemo tek platiti u vremenima koja su pred nama.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti