24 Maja, 2022

Prijava

Stotine miliona eura za EU projekt WiFi4EU

Države članice Europske unije već su dale podršku inicijativi nazvanoj “WiFi4EU”, koja podrazumijeva besplatan pristup Wi-Fi mrežama u gradovima i selima.

41

Podrška inicijativi uslijedila je nepuna tri mjeseca nakon što je predsjednik Europske komisije Žan-Klod Junker predstavio plan kojim bi se omogućilo da građanima u gradovima i selima ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama
Prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga planira se do leta 2017. godine, a sva tijela lokalne vlasti u EU moći će da se prijave za dobivanje vaučera da bi ponudili visoko kvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižarama.
Screen-Shot-2016-09-14-at-12.49.24-PM
Vaučeri će se dodjeljivati prema redoslijedu prijave, pa bi načelnici opšina i gradonačelnici trebalo da budu spremni da reaguju čim proces prijava bude otvoren. Ko dobije vaučer, s njim će moći da kupuje i instalira vrhunsku opemu za lokalne tačke pristupa WI-FI mreži. Ostale troškove tih hotspotova snositi će lokalne vlasti.
Za period od 2017. do 2019. određena su sredstva u iznosu od 120 miliona eura. Komisija procjenjuje da će od programa korist imati najmanje šest do osam hiljada lokalnih zajednica.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti