20 Maja, 2022

Prijava

Island je zemlja u kojoj možete živjeti u potpunom miru

U samo desetak država svijeta može se reći da zvanično žive u stvarnom miru, prema desetom godišnjem izdanju Globalnog indeksa mira koji je objavljen ranije ove godine.

world-people-peace-concept-29682010

Od konflikta na Srednjem Istoku pa do čestih terorističkih napada, 2016. godina je zvanično bila manje mirna nego prethodne godine.
Samo Bocvana, Čile, Kostarika, Japan, Mauricijus, Panama, Katar, Švicarska, Urugvaj i Vijetnam su u totalnom miru, prema izvještaju Instituta za ekonomiju i mir.
Osnivač ovog instituta Stvi Kilela je rekao za “Independet” kako je stanje na Srednjem istoku povuklo stopu “mira” na dole. – Kada pogledamo svijet u posljednjih 12 mjeseci, primjetićemo da nema mnogo mira. Kada bismo izuzeli stanje na Srednjem istoku u posljednjom deceniji, svijet bi bio znatno mirnije mjesto. To upravo pokazuje kako stanje u tom dijelu sveta utiče na sveopšte stanje mira čitave planete – rekao je Kilela.
Indeks pokazuje da se stanje u 39 zemalja pogoršalo u posljednjih godinu dana, uključujući i Brazil koji je uoči Olimpijskih igara pao za pet mjesta na listi.
Pored gore navedenih država, Island je ponovo imenovan kao jedna od najmirnijih zemalja na svetu, zatim se tu nalaze i Danska, Austrija, Novi Zeland i Portugal. Kao najmanje miroljubiva država je navedena Sirija.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti