20 Maja, 2022

Prijava

Glas Miše Kovača će odjekivati na Marsu

“Poljubi zemlju po kojoj hodaš, ne diraj sunce, sunce s neba”, stihovi su pesme Miše Kovača koji bi uskoro mogli odjekivati na Marsu.

mars

Američka svemirska agencija NASA je 2004. na Crvenu planetu poslala dva bespilotna robotska vozila, Spirit i Opportunity. Za dobro jutro ekipa iz kontrolnog centra u Pasadeni puštala im je pjesme.
Tako se na Marsu mogao čuti hit Beatlesa “Good Morning, Good Morning”, a kad je Spiritu pukao kabl, pustili su mu “Unchained” Van Halena. Hit “Pictures Of You” zasvirao je za Opportunity kad je poslao fotografije na Zemlju.
Vrtjele su se pjesme kultnih bendova, poput Rolling Stonesa, Queena, Ramonesa, Beach Boysa, Stinga i drugih legendi svjetske muzike.
Kad je 2013. godine rover Curiosity slavio prvu godišnjicu misije na Marsu, redakcija 24sata odlučila je NASA-i poslati muzički prijedlog svojih čitalaca – pjesmu Miše Kovača “Poljubi zemlju” iz 1987. godine.
“Stihovi su veoma dirljivi i pjesma sigurno predivno zvuči na hrvatskom. Hvala što ste je poslali, ušla nam je u selekciju pjesama koje će biti emitovane”, rekli su iz NASA-e. Dodali su da će, čim se vrati trend puštanja pjesama na Crvenoj planeti, emitovati i ovaj hit Miše Kovače kao i da se nadaju se da će to biti uskoro.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti