29 Maja, 2022

Prijava

Maldivi se pozdravljaju sa Komonveltom

Maldivi su danas saopštili da napuštaju Komonvelt posle višegodišnjeg spora povodom stanja ljudskih prava u ovoj zemlji, u kojoj je prije četiri godine svrgnut prvi demokratski izabrani lider.

6d8abaa7-b28a-4f04-9216-180ac2f4901f

“Odluka da napustimo Komonvelt bila je teška, ali neizbežna”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje napominjući da je odnos prema ovoj državi sa 340.000 sunitskih muslimana bio “nepravedan i nepošten”.

Komonvelt, organizacija koju čine 53 države, dugo je vršio pritisak na Mjaldive zbog korupcije i pogoršanja stanja ljudskih prava. Vlada Maldiva odbacila je optužbe o pranju novca i glasine o pripremi novog državnog udara.

Predsjednik Mohamed Našid smijenjen je sa funkcije 2012. godine, a njegove pristalice tvrde da je to bio državni udar.

Komonvelt je 23. septembra dao rok od šest mjeseci vlastima Maldiva da riješe problem pritvaranja i krivičnog gonjenja opozicionih lidera, miješanja u rad pravosuđa i potkopavanja demokratskih institucija.

Ovaj arhipelag u Indijskom okeanu najpoznatiji je po luksuznim turističkim odmaralištima. Država je 2008. godine izvršila tranziciju u demokratiju posle tridesetogodišnje vladavine autokrate Momuna Abdula Gejuma.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti