24 Maja, 2022

Prijava

Nebel za mir kojeg nema

U obrazloženju je istaknuto da nagrada predstavlja podršku svima onima koji žele mir, pravdu i pomirenje u Kolumbiji

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos, objavio je danas Norveški Nobelov komitet.

juanmanuelsantos1a

Komitet za dodjelu Nobelove nagrada naveo je da je Santosu nagrada pripala zbog uloženog truda da okonča građanski rat koji u Kolumbiji traje više od 50 godina.

U obrazloženju je istaknuto da nagrada predstavlja podršku svima onima koji žele mir, pravdu i pomirenje u Kolumbiji. Komitet se nada da će nagrada Santosu dati snagu da uspije u zadatku postizanja mira u Kolumbiji, koji još nije uspostavljen.

Posle četiri godine pregovaranja, vlasti Kolumbije i Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) su 25. augusta potpisale mirovni sporazum obavezujući se da prekinu sukobe i grade stabilan i trajan mir. Referendumom u Kolumbiji je taj mir ipak stavljen van snage, jer su građani rekli “ne” sporazumu.

Međutim, Komitet smatra da narod nije rekao “ne” miru, nego tom “specifičnom mirovnom sporazumu”. Rojters navodi da je Santos obećao da će oživjeti mirovni plan usprkos ishodu nedeljnog referenduma na kojem je sporazum tjesno odbijen i dodaje da su ga mnogi glasači ocijenili previše popustljivim prema gerilcima.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 930.000 dolara biće uručena 10. decembra u Oslu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti