25 Maja, 2022

Prijava

Kina traži vanzemaljce

Kina je dovršila najveći radioteleskop na svijetu, prečnika čak pola kilometra, i namjerava da ga u puni pogon pusti u nedelju.

Kina_radioteleskop

Time je čovječanstvo napravilo korak dalje u tehnološkom napretku istraživanja svemira za inteligentnim oblicima života, dovoljno naprednim da s njima može da se komunicira putem radiotalasa.

Izgradnju radioteleskopa Kina najavila je još 1994. godine, a smjestila ga je u provinciji Guidžo na jugozapadu zemlje, u jednoj kraškoj kotlini. Tom prilikom preseljeno je naselje od 65 stanovnika, a da rad teleskopa ne bi ometali nikakvi okolni radiosignali, pri kraju izgradnje preseljeno je još 9.110 stanovnika iz područja pet kilometara oko teleskopa.

Puni naziv teleskopa je “Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope”, ili skraćeno FAST.

Potraga za vanzemaljskom inteligencijom neće biti jedini njegov zadatak, nego dalje i dublje prodiranje u svemirske ‘bezdane’, kao i prošlost svemira.

FAST će moći da registruje rasprostranjenost vodonika čak i u najudaljenijim galaksijama, moći će da uhvati dosad nepoznate pulsare, što bi u tom slučaju dalo snažan vjetar u leđa istraživanju gravitacionih talasa.

Koliko god bi tako nešto bilo jedno od najvećih naučnih otkrića, medije najviše fascinira mogućnost registrovanja prisustva vanzemaljaca, odnosno napredak u programima METI, CETI i SETI, odnosno programima za komunikaciju sa stranim inteligencijama.

Peking je inače snažno zakoračio u svemir. Prošle nedelje lansirao je u Zemljinu orbitu 20-tonsku orbitalnu stanicu Tiangong 2, laboratoriju koja bi astronaute trebalo da drži u dosad najdužoj misiji u svemiru.

Kina ima svoje planove i za slanje čoveka na Mesec i istraživačkih robota na Mars. FAST u svemu tome ima svoje sopstveno mesto.

Prije četiri decenije, dok je pisao svoj “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, britanski pisac Daglas Adams napomenuo je radioteleskop Džodrel Bank u Velikoj Britaniji kao čudo tehnike koje je trebalo da otkrije postojanje vanzemaljskih civilizacija, a bila je riječ o anteni od 76 metara.

Nešto pre toga, sagrađen je američki Grin bank, prečnika 100 metara.

Vremenom je glavno mjesto za radioastronomska istraživanja postao teleskop u Portoriku, prečnika čak 305 metara, koji je u romanu “Kontakt” ovjekovječio Karl Sagan.

A sad je svijet dočekao radioteleskop prečnika čak 500 metara.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti