29 Maja, 2022

Prijava

Osmanagić ima pravo : Život na zemlji nastao prije nego što se mislilo

Najstariji dokaz o nastanaku života na našoj planeti pronađen je na Grenlandu u formaciji Isua, zahvaljujući klimatskim promjenama koje su dovele do topljenja snijega i otkrivanja dosad nepoznatih stijena.

maxresdefault

Nedavno pronađeni fosili datiraju od prije 3,7 milijardi godina i najmanje su 220 miliona godina stariji od bilo kojih ranije otkrivenih fosila. Očekuje se da novootkriveni fosili pruže opipljive dokaze o drevnim živim organizmima, kao i da daju dokaze o sličnim oblicima života na drugim planetama, kao što je Mars.

Prema riječima astrobiologa NASA Abigejl Elvud, stijene sa Grenlanda mogle bi da budu od pomoći naučnicima kada budu stigli prvi uzorci sa Marsa. Tim sastavljen od australijskih i britanskih naučnika, koji je objavio rezultate istraživanja u časopisu “Nejčer”, vjeruje da su fosilni ostaci zapravo stromatoliti, brežuljaste strukture koje stvara fotosintetička bakterija.

zivot_na_zemlji

Mikroskopske bube osnivale su kolonije na dnu mora nagomilavanjem karbonata, koji je, zajedno sa sedimentima, pravio gomilice koje su se očuvale u naslagama kamena. Prema riječima Eme Hamarlund, istraživača geobiologije na Univerzitetu u Danskoj, ovo otkriće može biti jedan korak naprijed u višegodišnjoj potrazi za nastankom života. Ovo otkriće podržava teoriju da je život na Zemlji počeo da se razvija ubrzo pošto je i sama planeta nastala, prije 4,5 milijardi godina.

“Dokazi o postojanju jednoćelijskog života samo 800 miliona godina posle velikog praska su fascinantni. Kako je jednoćelijski život mogao tako relativno brzo da naseli Zemlju, u tako lošim uslovima? Tadašnja Zemljina površina definitivno nije bila pogodno mjesto čak ni za jednoćelijske bakterije. Ovo nam sugeriše da bi mikrobiotički život mogao da evoluirala i na drugim planetama”, ističe ona. Ona dodaje da bi ovo mogli biti neki od najranijih dokaza života na Zemlje još iz vremena “njenog djetinjstva”.

“Imamo jako malo znanja o ranim fazama razvoja Zemlje, zato su ovi nalazi od velikog značaja. Novi dokazi, zajedno sa rezultatima prethodnih istraživanja, mogu da nam pomognu da sastavimo sliku istorije Zemlje”, zaključila je Hamarlundova.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti