20 Maja, 2022

Prijava

Ibrahim Kapetanović : SSP može biti polovično rješenje a mi polovična rješenja životarimo već 25 godina

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na hitnoj telefonskoj sjednici usvojilo adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, popularnom SSPu. Tako je i definitivno oslobođen put Bosne i Hercegovine kao Evropskoj uniji ali se niko ne pita šta ćemo mi u BiH zaista željeti kad ispunimo sve uslove i dostignemo (ako ikad dostignemo) određeni stepen razvoja, u svom izlaganju ističe penzioner Ibrahim Kapetanović.

EU-BiH

„Mnogo se govorilo o SSPu i MMFu u proteklom periodu, sada nakon što imamo saglasnost postaje potpuno jasno da je sve samo dio veće igre koja se igra nad našim često prepadnutim glavama. Odavno je jasno da je većina građana opredijeljena za državu koja je uređena po uzoru na uspješne evropske demokratije. Mnogo toga mi znamo i urediti sami a svaka pomoć je dobrodošla. Međutim kako možemo da vidimo iz okruženja, proces pristupanja Evropskoj uniji jeste koncipiran za države koje baš i ne razmišljaju previše o svojim interesima. Zbog toga ne bi bilo loše da ako već idemo u pravcu pristupa EU ponovo pitamo stanovnice i stanovnike Bosne i Hercegovine pitamo šta zaista žele.“

Penzioner Ibrahim Kapetanović, u ime građanki i građana te penzionerske populacije kojoj pripada jeste zadovoljan zbog pomoći snažne Njemačke koja je obećala pomoć poljoprivrednoj proizvodnji koja će biti značajna za poljoprivrednike u našoj zemlji.

bro1

I dalje mislim da narod nakon mukotrpnog procesa kojem je krajnji cilj ulazak u EU, kao i poigravanju sa našim nervima a vezano sa SSP i MMF i igrarije domaćih političara, narod u ovoj zemlji mora da kaže šta misli o EU. Svjestan sam da mi trebamo da radimo mnogo kako bi Bosna i Hercegovina bila uređena zemlja ali nismo toliko nepismeni pa da ne znamo da kopiramo rješenja koja su već napisana a primjenjuju se u Holandiji, Danskoj , Kanadi pa čak i Njemačkoj. Koliko je proces pridruživanja efikasan za našu zemlju još ćemo vidjeti, ali primjeri Bugarske i Rumunije ne govore da je proces dobar niti da je ostvaren neki veliki napredak. Nama ne treba polovično rješenje u Bosni i Hercegovini, mi polovična rješenja životarimo već 25 godina i nije nam dobro, nama samo treba da primijenimo postojeća i napisana rješenja.” Kada to uradimo sve može biti lakše, istakao je Kapetanović

Penzioner Ibrahim Kapetanović je dodatno naglasio da narodu treba pokazati primjer Norveške pa i Islanda, zemalja koje su iznimno uređene ali ne odlučuju da pristupe EU, zato što su na takvom nivou razvoja da nikakvi procesi pristupanja koji su nama – očito za EU uposlenike (neozbiljnim državama) namijenjeni.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti