18 Maja, 2022

Prijava

Blackphone sigurni telefon kojeg kupci baš i ne žele

Korisnici nisu naročito zainteresovani za “jedan od najsigurnijih telefona na svijetu” koji omogućuje anonimno surfanje internetom i kodiranu komunikaciju.

logozaka5ancrveni

Kada je Silent Circle predstavio Blackphone, pametni telefon koji radi na PrivatOS operativnom sistemu, reklamirali su ga kao jedan od najsigurnijih pametnih telefona na svetu jer dolazi s browserom za anonimno surfanje internetom, aplikacijama za kodiranu komunikaciju i slično.

Proizvođač je vjerovao da će korisnici više cijeniti privatnost i sigurnost i da će interesovanje za sigurnim telefonima koji omogućuju anonimnost porasti. Međutim, ispostavilo se da korisnici nisu naročito zainteresovani za takve uređaje i da preferiraju jednostavne i napredne telefone poput iPhonea, Samsungovih Galaxy uređaja…

Također, iz Silent Circlea vjerovali su da će i mobilni operateri naručiti veliki broj njihovih telefona pa su pozajmili mnogo novca za proizvodnju 250 hiljada uređaja. Ali, dok su neki operateri na kraju odustali od narudžbe, America Movil je od planiranih sto hiljada naručio samo – 6.000. Silent Circle zbog toga je otpustio petinu zaposlenih i pitanje je kakva budućnost čeka kompaniju.

 

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti