29 Maja, 2022

Prijava

Mjesto za najstariji hrast

Novi Travnik se smatra novom mladom i urbanom zonom koja je izuzetno poželjna za turiste i zaljubljenike prirode

Piše : Tarik Kapetanović

Svega četrnaest kilometara udaljen od starog vezirskog grada Travnika nalazi se grad nastao razvojem industrije „Bratstvo“. Davne 1949. godine je Novi Travnik bio jedan od najmlađih gradova u zemlji koja je tek izašla iz rata. Tada je nastala fabrika „Bratstvo“ i grad Pucarevo koji je svoje prvo ime dobio po slavnom Đuri Pucaru – Starom.

O Pucarevu ili Novom Travniku kako se ovaj grad danas zove su govorili mnogi, u vrijeme procvata bivše zemlje grad je bio središte mladih. U tadašnjem Pucarevu nije bilo niti jednog penzionera, nezaposlenog čovjeka niti probisvijeta. U gradu nije bilo ni vjerskih objekata niti groblja. Tih godina se u Novom Travniku živjelo i radio s vjerom u slogu i bratstvo i jedinstvo.

Nakon rata i podjela stanovnici Novog Travnika ponovo žive zajedno u gradu koji u svojoj podijeljenosti teži ka jedinstvu. Osnova razvoja je ekonomija i proizvodnja koja u ovom kraju ponovo zauzima vodeću poziciju.

Hrabri stanovnici ovog pitomog kraja se nisu predavali ni za vrijeme teških vremena kada su crpili bogate prirodne resurse u kojima je Novi Travnik i nastao. Razvijena industrijska proizvodnja je stagnirala a stanovnike grada je održala poljoprivreda. Mali zemljišni posjedi su adekvatno zadovoljavali potrebe lokalnog stanovništva koji je uspješno uzgajao grah, ječam, pšenicu i krompir.

Čak se i danas na pijaci u starom vezirskom Travniku mogu naći sočne šljive požegače koje rađaju baš u okolini Novog Travnika. Travničani su zadovoljni jer se na štandovima može kupiti i kruška ali i izuzetno slatka trešnja koja raste samo u selima oko Novog Travnika.

U mjestu Rankovići kod Novog Travnika donedavno se nalazio i najveći hrast lužnjak na svijetu. Da nije bilo čovjeka i njegovog nemara prema ekološkom okolišu hrast čija se starost procjenjivala na dvije hiljade godina bi još uvijek stajao i prkosio vremenu. Za vrijeme Austrougarske vladavine, tačnije 1887. godine 64. austrijska vojnika su ušla u veliku pukotinu na hrastu koji je u promjeru imao čak 33 metra. Hrast je radi kaptiranja izvora i izgradnje puteva u njegovoj neposrednoj blizini počeo da se suši da bi 1997. godine hrast konačno pao na zemlju i završio a njegovi dijelovi završili kao ogrevni materijal.

U narodu kruže značajne priče o hrastu koji je čuvao legende i ljude od zuba vremena, mještani kažu kako je jednom vojniku iz Rankovića hrast spasio glavu pa ga je isti čuvao i okopavao sve do kraja svog života. Hrast je služio i kao vjersko svetište, katolici ovog kraja su u prošlosti u šupljini hrasta postavljali kip Svetog Ante te godinama unutar hrasta služila sveta misa u prisustvu nekoliko hiljada vjernika.

Zbog velikog broja zainteresiranih za život u gradu mladosti u Pucarevu ili današnjem Novom Travnku su izgrađeni objekti poput hotela „Bratstvo“ te robne kuće sa svim pratećim objektima i dućanima. Nije nedostajalo ni ugostiteljskih objekata a stanovnici su se družili i sastajali u gradskoj kafani. Nešto kasnije je izgrađen i hotel Novi Travnik u kojem se također odmaralo i gostovalo tokom čestih posjeta ovom gradu.

Danas turisti u grad dolaze radi obilazaka brojnih gradina u dolini rijeke Glonice na lokalitetu izletišta Rostovo. U ovom bogatom kraju se mogu istraživati i nekropole stećaka a vidljivi su i ostaci rudnika željezne rude  još iz rimskog perioda. Novi Travnik i njegova brojna izletišta posjećuju lovci te ribolovci koji tu pronalaze svoju oazu mira i bogato lovno središte. Zbog toga ne čudi da se Novi Travnik smatra novom mladom i urbanom zonom koja je izuzetno poželjna za turiste i zaljubljenike prirode.

Prirodna bogatstva ovog kraja su neiscrpna, pa se baš u Novom Travniku svake godine sastaju i sakupljači ljekovitog bilja i jagodičastog voća koji na glavnom gradskom trgu organizuju sajam poljoprivrede i eko turizma.

Gosti eko turističkog sajma dolaze iz susjednih država ali i inostranstva, s kojima građani Novog Travnika razmjenjuju iskustva i poslovne kontakte. Možda je ovo i jedini kraj u svijetu u kojem se nagrađuje onaj ko na takmičenje donese najveću malinu koja je nesumnjivo izrasla baš u okolini grada mladosti.

,

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti